Så påverkar högkostnadskreditlagen låneförmedlarna

Högkostnadskreditslagen infördes första september 2018 och reglerar lån som har en effektiv ränta på minst 30 % över referensräntan. I dagsläget ligger därmed gränsen på exakt 30 %. Då låneförmedlarna enbart jämför och förmedlar lån påverkar lagen dem inte direkt. Men däremot kommer ändringar ses på de låneförslag som erbjuds.

Genom flera utredningar har regeringen velat hitta vägar för att begränsa antalet personer i Sverige som är överbelånade. En ekonomisk situation som både är pressande för individen och kan bli kostsamt för samhället. En av dessa utredningar resulterade i högkostnadskreditslagen som började gälla första september 2018.

Lagen har ingen inverkan på större lån utan den riktar in sig på långivare som erbjuder förhållandevis mindre summor med kortare återbetalningstid. Lagen gäller lån som har en effektiv ränta på 30 % över referensräntan och det är då framförallt fyra punkter som reglerar lånen. Idag gäller därmed att:

  • Räntan får maximalt vara 40 %

Ett lån får maximalt ha en nominell ränta på 40 %. Detta har gjort ett par långivare som flera svenska låneförmedlare samarbetar med har sänkt räntan. Ett exempel är Euroloan, som exempelvis MyLoan har i sitt utbud, tidigare hade de en ränta på mellan 12,95% och 56,95%. De har nu sänkt detta till 12,95% – 39,50%.

Det går självklart inte att med säkerhet säga att just detta företag har sänkt räntan enbart på grund av den nya lagen men de gamla räntesatserna fanns i augusti och ändrades till strax under gränsen för högkostnadskreditslagen inför att lagen började gälla.

Låneförmedlare online

  • Du betalar aldrig mer än 100 % i räntor och avgifter

Ett lån som tecknas på exempelvis 30 000 kr får inte kosta mer än 30 000 kr i räntor och avgifter. I avgifter räknas då även påminnelseavgift och inkassokrav, däremot inte eventuella avgifter från Kronofogden. Regeln gäller, som nämnts, enbart för högkostnadskrediter och inte för lån med lägre effektiv ränta än 30 %.

  • Maximalt en förlängning

Ett lån får aldrig förlängas av långivaren mer än en gång. Detta har införts för att undvika långdragna och dyra lösningar på låneproblem. Vill långivaren erbjuda en avbetalning som inte innebär några extra kostnader får däremot detta göras. Det är därmed inte en förlängning utan en gratis avbetalning.

  • Även kreditprövning för gratislån

Förr kunde långivare komma undan den obligatoriska kreditprövningen på så kallade gratislån, lån utan ränta eller kostnader. Detta har nu skärpts så att kreditprövning även krävs här.

Detta påverkar inte låneförmedlarna alls då dessa alltid tar en kreditupplysning som sedan förmedlas ut till långivarna. Ingen av de låneförmedlare som förmedlar privatlån har heller samarbete med banker som erbjuder dessa gratislån.

Sammanfattningsvis påverkas inte låneförmedlarnas tjänst något utifrån den nya lagen. De låneförslag som däremot förmedlas till låntagaren kan vara något annorlunda mot tidigare i år. Detta då från företag med högre räntesatser och där den effektiva räntan ibland övergår 30%.

Du gillar kanske också...