Vad är en låneförmedlare?

Låna genom Låndeförmedlare

Låneförmedlare är ett företag som hjälper privatpersoner att jämföra räntor hos flera olika banker. När en låneansökan skickas in via en låneförmedlare kommer ett flertal banker ta del av denna information och sedan svara om de vill erbjuda lån. Kända låneförmedlare är exempelvis Lendo, Advisa och Freedom Finance.

Så fungerar en låneförmedlare

Skicka in ansökan

En person vill exempelvis låna 50 000 kr och väljer att skicka in en låneansökan till någon av de större låneförmedlarna i Sverige. Ansökningsprocessen är i dessa fall i stort sett identisk med en låneansökan till en bank.

Kreditupplysning och förmedling av ansökan

Nu tar låneförmedlaren en kreditupplysning och låter sedan ansökan och informationen från kreditupplysningen gå ut till de banker som samarbetar med just denna låneförmedlare.

Bankerna svarar

De samarbetande bankerna har mycket snabb handläggningstid på dessa låneansökningarna och skickar inom kort svar till låneförmedlaren. De sammanställer dessa och presenterar de för personen som genomfört ansökan. Detta vanligtvis inom 24 timmar.

Välj lån

Det är vanligt att man kan logga in på förmedlarens webbplats för att därigenom ta del av de olika låneförslagen. Här presenteras de utifrån bland annat amorteringstid, ränta och månadskostnad. Utifrån de föreslagna lånen kan man sedan välja det som passar bäst utifrån gällande ekonomiska situation.

Teckna lånet

Sista steget är att tacka ja till valfritt låneförslag och skriva under lånevillkoren. Det finns däremot aldrig ett krav på att man måste teckna ett lån. Man kan exempelvis använda sig av låneförmedlare bara för att få se vilken ränta man skulle bli erbjuden.

Pengarna kommer

Inom 3-5 bankdagar betalas pengarna ut. I vissa fall går det snabbare, beroende på vilken bank som lånet tecknades hos.

Fördelar med låneförmedlare

När en person vill teckna ett lån finns flera fördelar att göra detta med hjälp av en låneförmedlare. Detta istället för att själv kontakta en bank och teckna lånet direkt.

För det första sker en stor och snabb jämförelse.

En person som skickar in en låneansökan via en låneförmedlare behöver generellt inte vänta mer än 24 timmar på att få svar gällande vilka banker som vill erbjuda lån. Ofta går det även betydligt snabbare än så. Arbetsinsatsen för personen handlar om några få minuter då låneansökan fylls i och skickas in. Hos de större låneförmedlarna kan man få svar från över 20 olika banker.

Alternativet är att fylla i en låneansökan till varje bank och därmed skicka över 20 låneansökningar. Det tar betydligt längre tid och har även andra nackdelar. Detta med ett stort antal kreditupplysningar.

För det andra sker enbart en kreditupplysning.

När en låneförmedlare tar emot en låneansökan genomför de en kreditupplysning. Informationen från denna kreditupplysning och informationen från låneansökan får bankerna ta del av. Även om det är över 20 banker som jämförs sker alltså bara en kreditupplysning.

Alternativet att genomföra ansökan till alla banker på egen hand hade resulterat i 20 kreditupplysningar. Detta i sig kan påverka chanserna att få lån negativt.

För det tredje är räntan alltid samma.

Den som går till exempelvis Resurs Bank och ansöker om ett lån kommer bli erbjuden detta till exakt samma ränta och villkor som om man gått via en låneförmedlare som jämför just denna bank (relativt vanligt förekommande hos låneförmedlarna). Därmed finns inte någon fördel att gå direkt till banken då snabbare och enklare prisjämförelse kan ske via låneförmedlaren.

Låna genom Låndeförmedlare