Finns låneförmedlare utan UC?

Ja, det finns låneförmedlare som inte tar UC. Men då kan enbart lån på upp till 10 000 kr tecknas och dessutom till generellt höga räntor. De lån som jämförs blir då nämligen så kallade snabblån. Det finns därför ofta bättre lösningar.

Bättre lösning!

Det kan finnas olika orsaker till att du vill använda låneförmedlare som inte tar UC.

Du har betalningsanmärkning…

Många tror att personer med betalningsanmärkningar inte kan låna via låneförmedlare. Eftersom betalningsanmärkningarna syns vid en UC undviker man därför kreditföretag som tar UC.

Men ett flertal låneförmedlare förmedlare även lån till personer som har betalningsanmärkningar. Det är inte ovanligt att av de ca 20 kreditgivare som de samarbetar med så accepterar 4-5 av dessa betalningsanmärkningar.

Du kan alltså genomföra en låneansökan via låneförmedlare och jämföra flera kreditgivare trots att du har anmärkning.

Du vill inte påverka din kreditvärdighet med fler kreditupplysningar…

Det är sant att din kreditvärdighet försämras något av många kreditupplysningar hos samma kreditupplysningsföretag. Men en låneförmedlare skapar enbart en enda kreditupplysning oavsett hur många kreditgivare som jämförs. Det är därmed knappast ett tungt vägande skäl för att inte jämföra lån via en klassisk låneförmedlare.

Du vill inte att långivaren ska se att jag redan har lån…

En orsak till att välja låneförmedlare som inte tar UC är att man vill ”dölja” andra lån. Man vill helt enkelt inte visa långivaren att andra lån finns vilket därmed skulle minska chansen att få lånet beviljat. Detta är däremot något som absolut inte rekommenderas.

Har du flera lån är en bättre lösning att teckna ett enda lån som sedan används för att lösa de andra. Det är mycket vanligt att personer med många lån har lån på små summor och med högra räntor. Det bästa, för att sänka månadskostnaden, är då att teckna ett så kallat samlingslån.

Det finns lånebolag som specialiserat sig på samlingslån för personer med sämre ekonomiska förutsättningar (exempelvis Svea Ekonomi). Det finns även låneförmedlare som jämför ett flertal kreditgivare som kan erbjuda samlingslån.

Frågor och Svar

Varför tar de flesta låneförmedlare UC?

Låneförmedlare samarbetar med en rad olika banker och kreditgivare. De har i sin tur regler som säger vilket kreditupplysningsföretag de anlitar. Eftersom UC är det företag som anlitas mest har de flesta låneförmedlare valt att genomföra kreditupplysning via UC.

Det korta svaret är alltså att de flesta låneförmedlare använder sig av UC eftersom deras samarbetande kreditgivare kräver kreditupplysning från UC för att de ska kunna ge låneförslag.

Hur mycket jag låna utan UC?

När du skickar in en låneansökan sker alltid en kreditbedömning av dig som utförs av kreditgivaren. Bland annat tar de in en kreditupplysning via UC, Bisnode eller annat liknande upplysningsföretag. Hur mycket du kan låna beror därmed helt och hållet på din ekonomiska situation. Har du många andra lån, betalningsanmärkningar eller låg inkomst minskar chansen att låna större belopp. Detta oavsett var kreditupplysningen sker.

Du gillar kanske också...