Är låneföretag och låneförmedlare samma sak?

Med låneförmedlare behövs bara en enda ansökan
Få svar från många långivare genom en låneförmedlare
Jämför din ränta via låneförmedlare
Ibland blandas låneföretag och låneförmedlare ihop vilket gör att man tror att detta är samma sak. Men det är det inte. Det kortfattade svaret är att:

”Låneföretag är företag som lånar ut pengar mot ränta – Låneförmedlare är en mellanhand som hjälper dig som kund att jämföra och erhålla erbjudanden från olika låneföretag, detta är helt gratis för dig som kund”

Mer utförligt presenteras skillnaderna här:

Vad är ett låneföretag?

Låneföretag är banker och kreditbolag som har finansinspektionens godkännande att bedriva utlåningsverksamhet. Bland dessa finns storbankerna likväl som nischbanker och kreditbolag.

Det är därmed låneföretagen som har pengarna som sedan slussas vidare ut till låntagaren.

Så används ett låneföretag:

  • Ansökan

Via hemsidan kan en låneansökan skickas in genom att man anger belopp, amorteringstid samt uppgifter om sin egen privatekonomi.

  • Kreditbedömning

Detta företag tar en kreditupplysning (vanligtvis via UC) och bedömer personens betalningsförmåga och kreditvärdighet.

  • Ränta och skuldebrev

Utifrån denna bedömning ges förslag på en räntesats som personen skulle få om lånet tecknas. Anser personen att räntan är acceptabel tecknas lånet genom att ett skuldebrev undertecknas och skickas in. Därefter betalas pengarna ut inom några dagar.

Vad är en låneförmedlare?

Låneförmedlare är företag som samarbetar med ett flertal banker. Bland de största i Sverige finns exempelvis Lendo och Myloan. Dessa har samarbete med över 20 banker och låneföretag.

Privatpersoner kan via deras tjänst snabbt få svar från en mängd banker gällande om de vill erbjuda lån och vilken ränta som erbjuds. Att använda en låneförmedlare är alltså ett mycket smidigt sätt att jämföra räntor hos flera banker och låneföretag. Detta utan att det uppkommer någon kostnad.

Låna via Låneförmedlare

Så används en låneförmedlare

  • Ansökan

Ansökan är nästan identisk med en ansökan direkt till ett låneföretag. Det sker enkelt via låneförmedlarens hemsida där lånebelopp, amorteringstid och personliga uppgifter anges.

  • Kreditbedömning

Nu tar låneförmedlaren en kreditbedömning (oftast UC). De låneföretag som samarbetar med låneförmedlaren får se låneansökan samt uppgifterna på kreditupplysningen. De gör själva en varsin bedömning av låntagarens kreditvärdighet och sätter räntan utifrån detta.

  • Ränta och skuldebrev

Alla låneföretag som är villiga att erbjuda lån skickar in sitt låneförslag digitalt till låneförmedlaren. Dessa förslag presenteras för låntagaren vilket gör att det är mycket enkelt att ställa de olika låneföretagen mot varandra gällande deras räntesats.

Om någon av de erbjudna låneförslagen upplevs tillräckligt bra tecknas lånet genom att ett skuldebrev skrivs under. Därefter tar det några dagar innan pengarna betalas ut till anmält konto.

Varför ska man välja låneförmedlare?

Som tillvägagångssättet ovan visar är det inte någon skillnad mellan att ansöka om lån hos en långivare eller via en låneförmedlare. Däremot har låneförmedlaren flera stora fördelar.

  1. En ansökan ger svar från många banker

Sker ansökan till ett låneföretag ges enbart svar från det företaget. Sker ansökan via en låneförmedlare ges svar från upp till ca 20 låneföretag. Det är därmed ett betydligt enklare sätt att hitta bättre lånevillkor.

  1. En kreditupplysning trots många svar

Som nämnts ovan så sker en kreditupplysning om en ansökan skickas direkt till ett låneföretag. För att jämföra flera låneföretag behöver man därmed skicka ansökningar till olika företag – där alla tar en kreditupplysning. Bara genom att kontakta fem låneföretag kommer alltså fem kreditupplysningar att tas.

Sker ansökan via låneförmedlare jämförs betydligt fler än fem långivare, men fortfarande tas enbart en kreditupplysning. En fördel då en person med många kreditupplysningar kan få det svårare att teckna lån. Att välja låneförmedlare är därför ett bättre sätt att jämföra räntorna hos låneföretagen.

  1. Samma ränta här – och där

Låneförmedlare tar ingen avgift och har inget räntepåslag på den ränta som erbjuds via tjänsten. Därmed blir det exakt samma ränta via låneförmedlaren som om lånet tecknats direkt via låneföretaget. Som användare finns alltså ingen ekonomisk nackdel att jämföra lånen först via låneförmedlare innan det tecknas.

Låna via Låneförmedlare, helt gratis direkt till ca 20 långivare, oftast svar inom 24 timmar, och bara en kreditupplysning.