Hur mycket får jag låna?

Låna genom Låndeförmedlare

Hos ett flertal låneförmedlare går det att låna upp till 600.000kr. Men frågan man bör ställa sig är inte hur mycket som går att låna utan hur mycket man har råd att låna. Detta utifrån hur mycket som månadskostnaden blir för lånet.

Utnyttja lånekalkylatorn

Det första som sker, när ett privatlån ska tecknas via en låneförmedlare, är att lånesumma och amorteringstid anges på företagets hemsida. Hos de allra flesta presenteras då en ”ungefärlig månadskostnad”. Detta är en indikation på hur mycket lånet kommer att kosta per månad.

Det ska tydligt tilläggas att ränta på ett privatlån sätts individuellt och det är inte ovanligt att en bank erbjuder ränta från 3% upp till över 20%. Allt beror på personens ekonomi, om betalningsanmärkning finns och om det är medsökande till lånet m.m.

Men den ”ungefärliga månadskostnaden” blir ändå något att utgå ifrån när man väljer summa och amorteringstid. Den som behöver låna 100.000kr och anser att månadskostnaden blir för hög kan testa att välja längre amorteringstid vilket därmed minskar månadskostnaden för lånet.

I samband med att denna summa presenteras brukar det även stå hur summan har räknats ut.

Exempel från Zmarta vid ett lån på 100.000kr och amorteringstid 6 år:

”Individuell ränta, vanligtvis 3,25-18,15%. Exempelränta 8,30%, effektiv ränta 8,62%”

Här har låneförmedlaren utgått från en ”standardkund” och vad som vanligtvis brukar kunna erbjudas från bankerna. Självklart går det att få både lägre och högre ränta men med denna lånekalkylator ges en tydlig fingervisning om vad lånet kommer att kosta.

 Så påverkar du månadskostnaden

Då det är tre saker som påverkar din månadskostnad, så är det även dessa tre saker som kan påverkas för att få ner denna kostnad.

  • Räntan

Genom att jämföra många olika banker hittas lättast den lägsta räntan. Låneförmedlare är det enklaste sättet att jämföra ett stort antal banker så att gå denna väg är en rekommendation.

Man kan även välja att ha en medsökande på lånet. I och med att det är två personer som blir betalningsskyldiga minskar risken som banken tar och därmed kan de även erbjuda en lägre räntesats. Kom däremot ihåg att om en av personerna inte betalar så är den andra helt betalningsskyldig på hela skulden.

  • Amorteringstiden

Genom att förlänga amorteringstiden blir månadskostnaden mindre. Men kom ihåg att ju längre amorteringstid desto mer kommer den totala räntekostnaden bli. Lånet blir helt enkelt dyrare ju längre det löper.

  • Beloppet

Det bästa sättet att få ner månadskostnaden är att minska beloppet. Men det är även den punkt som är svårast att påverka. Den som behöver låna 50.000kr behöver troligtvis inte enbart 45.000kr. Men tänk över din situation och låna framförallt inte mer än du behöver.

Låna genom Låndeförmedlare