Låneförmedlare – första steget till lägsta räntan

Låneförmedlare – första steget till lägsta räntan

Skickar du in en låneansökan via en låneförmedlare tar du första steget till en bättre ränta. Men var även medveten om vilka faktorer som du lätt kan påverka för att bli erbjuder ännu lägre räntealternativ. Det finns vägar till att pressa räntan – även om du använder låneförmedlare.

Jämför via låneförmedlare – Första steget

Första steget bör nästan alltid vara att göra en lånejämförelse via en större låneförmedlare så som exempelvis Advisa eller Lendo. Dessa samarbetar med ca 25 långivare som får låneansökan och tar ställning till om de vill erbjuda lån.

Du kommer däremot knappast få svar från 25 långivare då lånebelopp, amorteringstid och din ekonomiska situation begränsar vilka långivare som kan erbjuda lån. För att få så många svar som möjligt kan du exempelvis välja att:

  • Låna minst 20 000 kr

Generellt gäller regeln att ”låna inte mer än du behöver”. Men du ska även vara medveten om att beloppet är mycket avgörande för vilken ränta du kommer bli erbjuden. Överlag ges lägre ränta desto högre belopp som lånas. Långivaren kommer ändå få en god vinst på lånet.

Men framförallt handlar det om att kunna ansöka hos långivare som har de lägre räntesatserna. Vill du bara låna 5000kr är det nästan enbart dyrare snabblån som kan användas. Väljer du något högre belopp finns flera privatlån. Många av de bättre aktörerna har däremot gränsen på just 20 000 kr som lägsta lånebelopp.

Kom ihåg att ett lån med rörlig ränta alltid kan betalas tillbaka i förväg. Detta delvis eller till sin helhet. Om detta sker får inte långivaren ändra räntesatsen. Du kan alltså teckna ett lån på 20 000 kr och sedan snabbt återbetala 8 000 kr i det fall behovet enbart var 12 000 kr. Det krävs däremot att du är helt säker på att betala tillbaka delar av lånet så snabbt. Finns risken att du använder hela lånebeloppet är detta inte ett alternativ.

  • Låna med minst tre års amorteringstid

Även val av amorteringstid kan kraftigt begränsa vilka långivare som erbjuder låneavtal. Genom att välja 1 års amorteringstid ställs många av de större långivarna utanför så som ICA, SEB och Ikano. Välj istället 3 års amorteringstid för att därigenom få med dessa större banker i jämförelsen. Önskar du sedan betala tillbaka snabbare är det inte några problem.

Jämför fler långivare

Granska vilka som jämförs – och jämför fler

Det är en stor fördel att de stora och etablerade låneförmedlarna idag tydligt visar vilka långivare de samarbetar med. Det gör det mycket enkelt för dig att fortsätta jämförelsen efter att låneförmedlaren har presenterat dess alternativ.

Har du exempelvis blivit erbjuden låneförslag från åtta olika långivare kan det finnas en fördel i att ta in ytterligare låneförslag. Kontrollera vilka långivare som var med i jämförelsen och jämför andra långivare innan du lånar pengar. För kom ihåg att även om en låneförmedlare jämför 25 långivare så kanske du bara får svar från 5 – 10 st. Detta på en lånemarknad som säkerligen har över 50 varumärken och företag.

Jämför mot din nuvarande bank

Vilken ränta kan din bank, där du har lönekonto, erbjuda? Det bör vara en självklarhet att även kontrollera räntenivån hos den banken. En enskild ansökan behöver därmed göras om banken inte är en av de som jämförs av låneförmedlaren.

Som premiekund, eller pluskund, kan du ofta få lägre ränta än annars. I vissa fall kan det till och med vara lönsamt att bli premiekund enbart för att pressa räntan något. Detta gäller både för privatlån och bolån.