Vad är låneförmedlare för bolån?

En låneförmedlare för bolån gör i princip samma sak som en låneförmedlare för privatlån. Deras uppdrag är att få in låneförslag från flera olika banker så att du som privatperson snabbt och enkelt kan välja den bank som erbjuder bäst ränta. Målet är alltså samma, att pressa räntekostnaden, men vägen dit är däremot lite olika.

Söker du bolåneförmedlare? Gå direkt till Mittbolån eller Consector (fler valmöjligheter på den senare).

Vill du veta mer? Läs om vad bolåneförmedlare är nedan.

 

Så jämför du räntor med bolåneförmedlare

  1. Fyll i en ansökan till låneförmedlaren.

Först fyller du i en ansökan vi webben. Det kan vara en ansökan om att lägga om befintliga lån, höja lånet eller ett helt nytt bolån. Ett alternativ är att enbart välja att få lånelöfte.  Utöver personuppgifter och önskat lånebelopp anges även vilken fastighet som ska vara säkerhet för lånet.

  1. Bolånehandlare kontaktar dig

Eftersom bolån är en lite mer komplicerad låneprodukt (i jämförelse mot privatlån) kommer en handläggare att kontakta dig. De kan i detta fall även hjälpa till med frågor. Eventuella kompletteringar sker nu på ansökan.

  1. Kreditupplysning

Om du nu vill gå vidare i processen tar bolåneförmedlaren en kreditupplysning. Därmed har de all information som bankerna behöver ta del av för att kunna ge svar gällande vilken räntenivå de kan erbjuda.

  1. Bankerna får ansökan och ger svar

Bolåneförmedlaren skickar ansökan till de banker som de samarbetar med och svar brukar därefter komma inom 24 timmar på vardagar. Svaren visar tydligt vilken ränta du kan få hos de olika bankerna.

  1. Du väljer bästa bolånet

Vill du nu teckna ett bolån hjälper handläggaren till med detta. Vill du inte teckna något lån händer ingenting. Det kostar inget och du har aldrig krav att teckna lån.

Att jämföra lån via bolåneförmedlare är alltså både ett sätt att hitta låg bolåneränta inför att första bolånet ska tecknas och ett sätt att se om man betalar för mycket på nuvarande lån.

En snötäckt tomt med stort hus

Vad skiljer mellan bolåneförmedlare och låneförmedlare av privatlån?

3 stycken röda frågetecken

Oavsett vilka lån eller krediter som en låneförmedlare jobbar med så är alltid målet detsamma – att sänka räntekostnaden för låntagaren. Det finns däremot några tydliga punkter som karaktäriserar just bolåneförmedlarna.

  • Personlig kontakt

Privatlån kan jämföras helt digitalt och efter att en ansökan har skickats in tar det maximalt 24 timmar till du kan signera låneansökan. Någon kontakt med kundtjänst behövs inte – även om man kan ringa i det fall som frågor uppstår. Bolån är lite mer avancerade och därmed finns alltid en bolånehandläggare som hjälper till i processen.

  • Kan ansöka om lånelöfte

Via en bolåneförmedlare kan även lånelöfte beställas från flera banker på en och samma gång. Därmed kan du direkt få svar på hur mycket du kan låna hos de olika bankerna. Be alltid om lånelöfte inför att du börjar titta på ny bostad. Då vet du hur långt du kan gå i budgivningen.

  • Beloppet begränsas av husets värde

Hur mycket du kan låna med ett privatlån begränsas nästan enbart av din egna ekonomi. Högsta beloppet är däremot 600 000 kr. Ett bolån begränsas däremot även av bostadens värde eftersom du maximalt får låna 85 % av detta.

  • Färre banker jämförs

I Sverige finns betydligt färre kreditgivare som erbjuder bolån än som erbjuder privatlån. Det återspeglar sig även i utbudet av banker som bolåneförmedlarna samarbetar med. Jämför du privatlån är det ofta kring 20 kreditgivare som jämförs. Jämför du bolån är det snarare 5-10 st.

Exempel på låneförmedlare för bolån

För bara ett par år sedan fanns ytterst få låneförmedlare för bolån. Samtidigt fanns det över 20 olika låneförmedlare med fokus på privatlån. Marknaden för bolån växer däremot och flera aktörer har etablerat sina tjänster.

Samtidigt har efterfrågan efter dessa tjänster också vuxit när allt fler kunder inser att de kan pressa sina räntekostnader genom att jämföra flera banker och inte enbart ta in låneförslag från den bank man har sin privatekonomi hos.

Läs mer på företagens hemsidor:

Consector:

Till vår recensionTill hemsidan

 

Mitt Bolån:

Till vår recensionTill hemsidan