Zmarta – Omdöme och betyg

Zmarta

8.9

Ålder & Erfarenhet

7.0/10

Jämför antal banker (anger ej = 5)

9.0/10

Även andra tjänster

9.0/10

Hemsida: Layout & Navigering

9.0/10

Support: Utbud & Betyg

9.0/10

Spann på lån

10.0/10

Tydlighet med ränta

8.0/10

Ansöka lån med Betalningsanmärkning

10.0/10

Vårt Betyg

9.0/10

Fördelar

 • Jämför många långivare
 • Stort spann på lån
 • Lånmöjlighet trots Betalningsanmärkning

Nackdelar

 • Förhållandevis nya på lånemarknaden
 • Kunde varit tydligare med exempelräntor

Betyg på Zmarta

Zmarta gör din ekonomi zmartare. Deras största fördel är att de har ett mycket brett utbud av jämförelsetjänster vilket gör att du hos dem kan förbättra din ränta på lånen, hitta billigare försäkring, pressa priset på elen osv. Zmarta har över tid ändrat både utbud och användarvänlighet till det bättre. Nu är de en av de bästa på marknaden.

Här presenteras vad som ligger bakom det betyg som Zmarta får i denna recension.
Ålder & Erfarenhet
År 2016 lanserades Zmarta vilket gör de relativt nya på den svenska lånemarknaden. Men de är ändå inga nykomlingar. Bakom varumärket Zmarta står nämligen Freedom Finance som är ett av de äldsta företagen inom branschen. Vi ser däremot enbart på det enskilda företagets ålder vilket därmed drar ner betyget något.
Jämför antal banker
Zmarta är en av de låneförmedlare som jämför ca 25 banker, samma höga nivå som Freedom Finance, Lendo och MyLoan. Låneförmedlare på denna nivå kommer att ge en mycket bred lånejämförelse. De får inte absolut högsta betyg eftersom Advisa sprungit förbi alla andra.
Även andra tjänster
En stor fördel med Zmarta är att de har en rad olika tjänster som kan förbättra privatekonomin. Utöver att jämföra privatlån kan man även här få hjälp med att hitta bättre elavtal, högra avkastning på sitt sparkonto, hitta bäst passande mobilabonnemang m.m. En komplett tjänst för dig som vill se över hela din privatekonomi.
Hemsida och Layout
Sedan 2016 har Zmarta ändrat sin layout på hemsidan ett flertal gånger. Det har blivit allt lättare att navigera sig runt på sidan och hitta det man söker efter. I och med att de har många olika jämförelsetjänster kan det i vissa enstaka fall kännas lite rörigt. Att jämföra privatlån är däremot extremt enkelt vilket sker genom ett par pedagogiska steg. Det är tydligt vad man ska ange och vad som krävs för att låneansökan ska bli komplett.
Support
Har du frågor kan Zmarta nås via telefon, mail, Facebook, Twitter och LinkedIn. Är du på hemsidan och har frågor kring tjänsten går det även att chatta direkt med en handläggare vilket är ett mycket smidigt sätt att få svar på aktuella frågor. Enda kommunikationsvägen som saknas är mailformulär på hemsidan.
Spann på lån
Med lägsta belopp på 5000 kr och högsta belopp på 600 000 kr ges högsta betyg till Zmarta. Det är ytterst få som vill låna via privatlån som inte lånar en summa inom detta spann. Bland låneförmedlare i Sverige är Zmarta därmed bäst, tillsammans med ett par andra.
Tydlighet med ränta
Första steget i låneprocessen är att ange lånebelopp och amorteringstid. Men i detta läge framgår inte vilket ränta som erbjuds på lånen från Zmarta. Det hade självklart varit en fördel. Det framkommer senare i låneprocessen men otydligheten drar ner betyget.

Det är däremot en stor fördel att de redan i låneprocessen visar både ränteexempel och exempel på kapitalkostnad. Därmed kan man som långivare tydligt se vad lånet egentligen kostar.
Ansöka lån med betalningsanmärkning
Har du betalningsanmärkning kan Zmarta ändå användas. Ett par av de långivare som har samarbete med Zmarta ser inte betalningsanmärkningar som begränsande utan ser istället på din totala ekonomiska situation. Det kan alltså löna sig att jämföra lån hos Zmarta även för dig med betalningsanmärkning.

Vårt betyg
Vårt betyg till Zmarta blir 9 av 10. Deras styrka ligger framförallt i ett brett utbud av jämförelser av privatekonomiska tjänster. Få hjälp med att se över sparandet, lånen, försäkringar och mobilabonnemangen och kanske kan du spara ett par tusenlappar varje år. Hade de varit lite tydligare med räntenivån så hade vårt betyg varit högre och de kanske utmanat de tre i toppen på Låneförmedlare.net, men det är tufft att nå toppen, detaljer avgör.


ZmartaZmarta lanserades på den svenska lånemarknaden 2015 men företaget bakom tjänsten (Freedom Finance) har varit verksam som låneförmedlare sedan 1983. Så med andra ord finns här mycket god kunskap om branschen.

Utöver låneförmedling jämför de även kreditkort, sparande och försäkringar för att kunden enkelt ska hitta bästa produkten utifrån det egna behovet.

Så fungerar Zmarta

 • Välj om du vill Samla smålån, Teckna ett privatlån eller Teckna ett billån
 • Välj lånebelopp, amorteringstid och syfte med lånet (går att välja Övrigt om man inte vill berätta vad pengarna ska användas till)
 • Skicka in ansökan
 • En kreditupplysning tas
 • Kreditupplysningen och låneansökan skickas ut till 20-25 banker
 • Bankerna svarar med förslag på låneavtal
 • Inom 12-24 timmar har låntagaren förslag från ett flertal banker
 • Låntagaren väljer vilken bank som ger bäst avtal och tecknar avtalet mot denna bank
 • Pengarna betalas ut inom 3-5 arbetsdagar
 • Räntan sätts på mellan 3,54-18,25%

Ansöka om lån via Zmarta

För att kunna genomföra en låneansökan via Zmarta behöver man vara 18 år gammal och ha en årsinkomst på minst 100 000 kr. Däremot kan det krävas större inkomst vid lån på de större beloppen.

Att fylla i en låneansökan tar 3-5 minuter och det är helt gratis att genomföra denna lånejämförelse. Det går då att göra en låneansökan på 5000 – 600 000 kr och välja amorteringstid på 1år till 15 år.

När låneförslagen kommer finns inget krav på att ett lån måste väljas. Den som anser att ingen bank kommit med tillräckligt bra förslag väljer helt enkelt att inte gå vidare i låneansökan.

De som väljer att gå vidare väljer däremot vilken bank som lånet ska vara på, signerar skuldebrevet och får pengarna inom 3-5 dagar.

Fördelar med Zmarta

Oavsett vilken låneförmedlare som används i jakten på det bästa lånet så sker lånejämförelsen helt gratis. Den ränta som ges är alltid även identisk med vad bankerna hade gett om du kontaktat dem direkt och alltså inte genom låneförmedlaren.

De fördelar som särskiljer dem mot många andra låneförmedlare är:

 • Bred summa

En stor fördel med Zmarta är att de erbjuder lån ner till 5 000 kr och upp till 600 000 kr. Därmed är de en av de få låneförmedlare som erbjuder lån ända från 5000 kr. Istället för att teckna ett dyrt sms-lån kan man ansöka om ett lån på en låg summa och få ett låneförslag som blir betydligt billigare i längden.

 • Flera tjänster som förbättrar ekonomin

Utöver att förmedla lån hjälper Zmarta till med att jämföra kreditkort, sparande och försäkringar. De punkter som tillsammans skapar en stabil och hållbar ekonomi. Detta skiljer dem rejält mot andra låneförmedlare då de flesta enbart har fokus på just lån.

 • Låneförmedlare även för dig med betalningsanmärkning

Många låneförmedlare accepterar inte att låntagaren har en betalningsanmärkning. Zmarta har däremot valt att samarbete med flera banker som tillåter denna anmärkning. Därmed kan de erbjuda lånejämförelse för alla, oavsett ekonomisk situation, vilket är mycket positivt. Kravet är däremot att inte något skuldsaldo får finnas hos kronofogden.